tiistai 10. helmikuuta 2015

Kevät kävi kylässä

Voi mikä uskomaton auringonpaiste ulkona tänään on! Kirkkaan neonsininen taivas ja kirkas aurinko ja säteilevät keväthanget, plusasteita on niin, että pipo, hanskat ja kaulaliina lensivät tarpeettomina laukkuun ja takista piti avata napit. Tiaiset sirkuttavat laulujaan ja käpytikka koputtaa puunrunkoa, haukka kalkattaa hetken männynlatvassa ja levahtaa lentoon, ennen kuin ehdin tunnistaa sen. Jääpuikot tiputtavat vesihelmiä ja pieniä lätäköitä ja puroja on ehtinyt aamun aikana kertymään sinne tänne. Metsän rauhaa on rikkonut työmaa, kun Porvoonväylälle rakennetaan siltaa ja pieni pala mäntymetsää on lohkaistu pois tulevan liikenteen tieltä. Jyrinä ja pauke käy niin, että siirrymme sivuun ja tähtäämme manssien kanssa kohti peltoja.

Avara, valkoinen ja hohtava lumimeri ottaa meidät vastaan ja vikkelät terrierit saavat juoksuhepulin aukealla. Riemua ei voi olla näkemättä kun nopeat mustat koirat sujahtelevat sinne tänne hännät kaarella ja valkoiset hampaat välkkyen. Yksi löytää kepin ojasta ja riemu saa kilpailunsävyn mukaansa - kuka saa haltuunsa, kuka juoksee nopeiten karkuun sen kanssa? Kuukautta vajaa vuosikas Marvel ohittaa jo nopeudessa muut, mutta ei ole yhtä kestävä tai ketterä, ja kompastelee kantavassa, mutta hieman kosteassa hangessa. Papu on älyketterä kaarteissa ja sillä on juuri sen verran röyhkeyttä viedä keppi poikien suusta tai pistää nämä matalaksi, jos ne yrittävät samaa. Merlin on hitain, mutta kestävin. Alkuun se jättää leikin sikseen ja menee vain jolkotellen haistelemaan ojanpenkkaa ja puita, mutta kun Marvel käy sille supattamassa jotain korvaan, lähtevät ne kaksin Papun perään. Marvel tarraa kepistä toisesta päästä ja Merlin toisesta, ja nostavat pienen Papun ilmalentoon - sinne meni manssityttö voltteja ja kärrynpyöriä tehden. Raivokas räkytys ja Merlinin haltuun päätynyt keppi saa kolmevuotiaan uroksen juoksemaan karkuun aikansa, kunnes jokin haju tulee vastaan pellolla ja keppi unohtuu. Yksikään koira ei läähätä tai palele, ilma on lämmin, mutta lumi viilentää.

Kaksi tuntia viihdyimme ulkona, kunnes pitää suunnata kotiin ja valmistautua kouluun lähtöön. Papu viety omaa kotiinsa ja jätetty nappuloita lattialle etsivättäväksi. Pojat remuavat hetken kotona sohvilla ja kiskovat köyttä, kunnes käsken mennä petiin. Huomenna taas ehtii remuta, ehkäpä illalla koulun jälkeen käväistään puistossa. Kaupassa pitää käydä ostamassa kakkutarpeita, talon vanhus täyttää 15 vuotta ja ansaitsee maksalaatikon nakkikynttilöineen. Merlin ja Marvel viettävät kuukauden päästä synttäreitä ja allekirjoittanut viiden viikon päästä. Yhtä juhlaa koko alkukevät siis.

Lauantaina uskallaudumme Merlinin kanssa kolmosluokan hyppyradalle lahjakortin voimin. Tuskin siitä mitään tulee, mutta menin nyt kumminkin ahneuksissani roikaleen sinne ilmoamaan. Jostainhan se on kumminkin aloitettava ja ollaan saatu hieman tuulta jalkojen alle. Merlin on vain nyt vähän turhan hoikassa kunnossa, laihdutuskuuri tehosi liikaa. Nostan kummankin pikkupojan annosta hieman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti