tiistai 22. heinäkuuta 2014

Hulluna harrastuksiinVoi että koiranomistajan elämä on toisinaan palkitsevaakin! Ja sitten kun on tällaisia pieniä/keskikokoisia koiria, joilla on erilaisia ominaisuuksia, mutta tahtoa, halua ja intoa, niin näiden kanssahan tulee kokeiltua vaikka mitä. Viime vuoden toukokuussa upposimme syvälle vieheharrastuksen pariin ja siitä on tullut agilityn ohella ykkösjuttumme saalisviettisen ja nopean koiran kanssa. Se on vietikkään koiran henkireikä ja intohimo - järjenvalo sammuu ja katseessa syttyy aivan toisenlainen liekki. Rauhallinen uuvatti-Merlinkin huutaa ja ulvoo, ja tempoo, kun moottoriviehe lähtee käyntiin niityn laidalla. Marvel on niin ikään syttynyt todella hyvin vieheeseen ja ajaa varmasti ja hallitusti, pisimmillään noin viisikymmentä metriä pienen käännöksen kera. Mennään varmaan näitä pieniä pätkiä 6-7 kuukauden ikään saakka, kunnes voidaan alkaa miettimään kokonaista rataa. Toki riippuu hieman koiran fyysisestä ja henkisestä kehityksestä. Luhtilaukkaajien rapamaastoja on aikaistettu kuukaudella ja minimanssi on silloin puolivuotias... pentuluokkaanhan sitä voisi mennä tättäröimään. Merlin on pokannut kahdet 8.sijat kaksista kisoista hyvin pistein, ja toivossa on pitää paikka top 10 juoksijoissa pienissä aikuisissa.

Viime lauantaina Merlin ja minä hosuttiin ensimmäisissä rally-toko treeneissämme. Rally-Toko on vauhdikas, hieman helponnettu laji tokosta, jossa koiraa saa kehua koko suorituksen ajan. Radan halki suoritetaan erilaisia temppuja, käännöksiä ja paikallaoloa hyvässä hengessä ja löysällä hihnalla. Minä olen opettanut Mepalle seuruun ja sivulletulon melko puolivillaiseksi kun lähinnä keskityttiin agilityyn, mutta nyt kun on innokkaita ohjaajia tarjolla muissa lajeissa, niin mieluummin mielekästä ohjeiden kuuntelua uudessa lajissa kuin paikalla junnaamista vanhassa. Merlinkin vaikutti olevan innoissaan uudesta tekemisestä! Ensimmäisellä kieroksella se oli skarppi ja tehtiin kylttien temput hyvin. Tokalla kierroksella meni vähän kaukaisuudessa olevan koiran etsimiseksi, mutta kaveriohjaajalta saatiin jo hyviä vinkkejä eteentulon harjoitteluksi. Rutistettiin vielä kolmas kierros videolle, josta näkyy, että sivulle tuloa täytyy harjoitella vielä rutkasti. Seuruu on aika kivannäköistä, etenkin kun sitä ei ole paljoa ylipäätään treenattu. 

Kuva C Tyrni Särkkä
Kuva C Tyrni Särkkä
Kuva C Tyrni Särkkä
Merlin palkkautuu kehuista, sekin tuli taas todistettua ja juuri kun yrittänyt päästä tokoharjoitteluissa eroon lysyssä ja vinossa kulkemisessa, nyt vaihdoimme koiran kanssa katsekontaktit ja pikku musta heilutti häntäänsä - "Hei mamma, mulla on kivaa!"

RT taitaa jäädä meidän harrastuslistalle pysyvästi ja kuka tietää, ehkä ensivuonna suunnataan kisoihinkin. Nyt harjoitellaan tämä viikko sivulle tuloa ilman käsimerkkejä, eteentuloa ja palkkaamista.


Marvelilla ei riitä kärsivällisyys nypläämiseen, mutta hänpäs pääsi tänään ekaa kertaa hakumetsälle. Koska minimanssi uisi SPKL-liivissä, niin hän sai oranssin huomioliivin ylleen ja eiku menoksi. Tyrni toimi maalimiehenä ja muutaman sekunnin ihmettelyn jälkeen pentu katosi kuusen taakse etsimään eksyneen maalimiehen ja palautti mallikkaasti takaisin keskiviivalle. Marvelin ei tarvinnut etsiä Tyrniä kuin kolmisen kertaa alta kymmenen metrin matkalta, mutta nopeaa se tajusi homman juonen ja oli innokkaasti siinä mukana. Mukana oli myös Jennan Luna ja Loki, joista valkoinen riiviö vei voiton. Luna lähti minun perään hyvin ja tuli innokkaasti hakemaan palkan, mutta ei oikein malttanut lähteä mun kanssa yhtä matkaa takaisin maaliviivalle. Saksanpaimenkoira Vea ja holskut Ykä ja Jaapi olivat hienoja kaikki!

Kuva C Mio Mäkijärvi
Oli meillä agilityakin sunnuntaina. Vähän aikaa ollut bleh-fiilis agin suhteen kun ei olla päästy ohjattuihin treeneihin, mutta pian sekin korjaantuu! Ehdin vihdoinkin lähteä keräämään pisteitä talkoisiin, ja pisteet tietävät mahdollisuutta ostaa treenikertoja muilta seuran jäseniltä! Wuuhuu! Omatoimitreeneissä viimeksi meiltä sujui kepit mukavan vauhdikkaasti ja irtoamisen putkeet. Muutama onnistunut, joskin hidas sylikäännöskin meni. Kyllä tää tästä.

Tiistai onkin sitten koirien lepopäivä (lähdetään aamulla tukkuun Miran ja Katin kanssa) ja keskiviikkona suunnataan näillä näkymin Lahteen mätsäriin. Porvoon ryhmis lähestyy, iik iik!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti